Az államtitkár ismertette: ebben a programban legfeljebb 40 ösztöndíjas részére biztosítanak lehetőséget, közülük 6 lehet egyházi pályázó.
 
A célterületek, Latin-Amerika (Argentína, Brazília, Chile, Paraguay, Uruguay, Venezuela), Dél-afrikai Köztársaság, Ausztrália és Új-Zéland.
 
Potápi Árpád János jelezte: a Magyar Diaszpóra Tanács regionális elnökei kérésének megfelelően idén először külön pályáztatják a déli és északi Kőrösi Programot, az iskolaidőhöz igazítva a déli féltekén is.
 
Jelezte: kilenc hónapra, márciustól november végéig szól az egyházi és világi ösztöndíjasok külföldi programszakasza.
 
A jelentkezéseket október 15-től november 15-ig várják.
 
A pályázati anyagok benyújtása elektronikus úton történik, a jelentkezési felület a kulhonimagyarok.hu oldalról elérhető. A legkésőbb a november 15-én, éjfélkor beérkezett, ösztöndíjas pályázatokat fogadják el, hiánypótlásra lehetőség nincs - hívta fel a figyelmet az államtitkár.
 
A pályázók meghallgatása december 2-tól zajlik majd.
 
Kiutazás után minden ösztöndíjasnak legalább havonta beszámolót kell küldenie - jelezte. 2020 a nemzeti összetartozás éve lesz, és a programnak kiszemelt szerepet szánnak - tette hozzá.
 
Kitért arra, hogy most 36 ösztöndíjas dolgozik a déli féltekén és szervezik a magyar közösségi életet.
 
Kérdésre elmondta azt is: az északi féltekére szóló pályázatokat a hagyományoknak megfelelően kora tavasszal hirdetik majd meg.
 
Az államtitkár emlékeztetett: a Kőrösi Csoma Sándor Program 2013-ban indult, a diaszpórában élő magyarság szervezeteit érinti.
 
A nemzetpolitikai államtitkárság 2013 óta a Kőrösi és Petőfi Programban összesen 791 ösztöndíjas résztvevőt küldött ki a diaszpóra-, illetve a szórványszervezetekhez, és már 28 országban vannak jelen.
 
Mindkét program sikertörténet - értékelt Potápi Árpád János, aki megjegyezte: ezt a diaszpóra tanács és a Magyar Állandó Értekezlet is minden évben elismeri.
 
Közölte: idén november 14-én lesz a Magyar Diaszpóra Tanács és november 15-én a Magyar Állandó Értekezlet ülése.