A Mezőcsát Népművészeti Egyesület szervezésében a pünkösdi hétvégén húsz együttes mutatkozik be - tájékoztatott Zelei Ferenc néptáncpedagógus, művészeti vezető.

Első alkalommal Mezőcsát volt az egyedüli helyszín, majd a későbbiekben Tard, Tiszakeszi, az idén pedig Szentistván is bekapcsolódik a fesztivál programjaiba.

A háromnapos rendezvényt Tiszakesziben nyitják meg szombaton, ott helyi és vendégegyüttesek mutatják be hagyományőrző műsoraikat. Pünkösd első napján Mezőcsáton folytatódik a fesztivál gyermek-néptánccsoportok bemutatkozásával. A gálát Szentistvánon tartják, ahol a színpadi műsorok mellett kirakodóvásár, népi játszóház, traktoros felvonulás, térzene színesíti a nap eseményeit.

A három napon bemutatkozó húsz együttes között lesz a székelyudvarhelyi Rozmaring Néptáncegyüttes, a miskolci Szinvavölgyi Ifjúsági Néptáncműhely, a Tiszafüred Néptáncegyüttes, Szentistvánból a Karító Néptáncegyüttes, a házigazda Mezőcsát Népi Együttes, de a fesztivál vendége lesz egy fúvószenekar Szihalomról és a tiszafüredi Pipás zenekar is. 

Pünkösdhétfőn a Mezőcsát Népi Együttes zárja az eseményt.

MTI