Az egyesület a rendkívüli helyzetben is üzemelteti élelmiszermentő és -elosztó tevékenységét, folyamatosan fogad be élelmiszerfelesleg-felajánlásokat céges partnereitől annak érdekében, hogy a növekvő rászorulói igényeket ki tudja elégíteni. Az átvett élelmiszerek nagyon sokfélék, olyan termékek szerepelnek a listán például, mint pékáru, zöldség-gyümölcs, konzervek, csokoládé, édesség, üdítő és hűtött termékek.
 
Mint írják, az Élelmiszerbank partnerszervezeti hálózatán keresztül juttatja el a megmentett élelmiszereket a nélkülözőkhöz. A hálózatban működő karitatív szervezetek alkalmazkodtak a járványügyi helyzet kihívásaihoz és megoldották a biztonságos osztás feltételeit, védőfelszereléseket szereztek be, kiosztási mechanizmusokat alakítottak át, házhoz szállítanak és folyamatosan dolgoznak.
 
A 300 ezer nélkülöző között vannak gyermekek, idősek, családok, fogyatékkal élők, hajléktalanok. Az idősek száma eléri a negyven ezret, az ő ellátásuk most különös figyelmet igényel.
"Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a működésünket folyamatosan fenntartsuk, rengeteg ember helyzete múlik most rajtunk. Ehhez leginkább további élelmiszer-feleslegek felajánlására és anyagi segítségre van szükségünk" - idézi a közlemény Cseh Balázst, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnökét.
 
A Magyar Élelmiszerbank Egyesület egyszerre szolgál környezetvédelmi és szociális célokat, elősegíti a nélkülözés és az élelmiszerpazarlás csökkenését. Az egyesület több mint 15 éves fennállása óta gyártóktól és a kereskedelmi hálózatoktól gyűjti be a feleslegessé vált élelmiszereket, melyek között szerepelnek közeli lejáratú és csomagoláshibás termékek, de szezonálisan már nem eladható, kiváló minőségű élelmiszerek is. Az év első 3 hónapjában több mint 2 ezer tonna élelmiszert osztottak ki több mint 1,5 milliárd forint értékben - olvasható a közleményben.