Április 5. és 13. között országszerte kinyitnak az alkotóházak, műhelygalériák és műhelyek, ahol az érdeklődők megismerkedhetnek a népi kézművesség különböző területeivel.

A szervezők április 1-jéig várják a népi kézműves alkotóházak, nyitott műhelyek és műhelygalériák jelentkezését az országos programra, amelyen a helyi, területi népi kézművesség hagyományait és értékeit mutatják be – hangzott el az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

Beszprémy Katalin, a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhely nyugdíjas tárvezetője a műsorban elmondta: az egyhetes program alkalmával az érdeklődők megismerhetik azt a tevékenységet, amelyet a kortárs népi kézművesek végeznek. Az eseményt az idén Az anyag életre kel szlogennel rendezik meg – tette hozzá.

„Fontos, hogy megismerjük népművészeti hagyományainkat, hogy ebben a rohanó világban megálljunk egy pillanatra, és kipróbáljuk magunkat, a magunk kézművességét – erre való ez a hét” – mondta.

Kiemelte: a korábban egy hétvégén megvalósuló, immár több mint egy hétig tartó rendezvény alkalmával bárki kipróbálhatja magát. Számos program kapcsolódik a húsvéti népszokásokhoz, tojásfestés, kosárkakészítés, illetve egyéb olyan hagyományhoz, amely egy-egy térség sajátja.

Kiemelte: a tradicionális helyszínek mellett megnőtt azoknak a lehetőségeknek a száma, ahol a városi lakosság ismerkedhet meg a népi kézművességgel. A városi emberek hamarabb érezhetik úgy, hogy kreativitásra, közösségre van szükségük, mindezt megtalálják ezekben a nyitott műhelyekben – mondta.
Az etno újra divat – fogalmazott, hozzátéve: a népművészet addig él, míg a kor embere tudja használni a saját környezetében, öltözködésében. „Az a célunk, hogy ezt a hagyományos, évszázadok alatt kicsiszolódott művészetet tovább étessük a mai kor embere számára” – mondta.

Az alkotóházak számára kiírt csatlakozási felhívás meghirdetői között van a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete mellett a Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ) és a Hagyományok Háza.

A népi kézműves alkotóházak, műhelygalériák, nyitott műhelyek feladata, hogy olyan egyedi programokkal jelentkezzenek, amelyekben a helyi népi kézművesség értékei jelennek meg. Csatlakozni a www.ahazak.hu és a www.nesz.hu honlapokon közzétett adatlap kitöltésével lehet.

A szervezők célja, hogy ráirányítsák a figyelmet a népi kézműves alkotóházak, műhelygalériák és nyitott műhelyek létére, tevékenységére, hogy megmutassák, milyen fontos hagyományos kulturális értékek hordozói azon helyszínek, ahol a tradicionális kézművességet továbbörökítő mesterek, alkotó közösségek dolgoznak, akik a megörökölt tudás képviselői és megújítói.